Kultur

Socialliberalernas Nyheter

Komma över rädslan för det främmande

multicultural

Det ligger i människans natur att bli rädd för sådant som är främmande för oss, säger forskarna, det är etsat i vår hjärna. Forskarna konstaterar också att man fattar de sämsta besluten när man är rädd. Man använder helt enkelt fel del av hjärnan, inte den tänkande och rationella delen utan den primitiva delen som skickar ut flyktsignaler, som är emotionell och där snabba beslut fattas. Bra att ha när situationen är farlig på allvar. Mindre bra att låta styra beslut när man möter det som helt enkelt är främmande.

När vi möter nya kulturer, människor som beter sig annorlunda mot det som är tryggt och vant, som talar ett språk vi kanske inte förstår, eller t o m vårt språk på ett sätt vi inte är vana att höra det, kickar gärna en viss grad av rädsla in. Kanske bara som avvaktan, kanske starkare. Vi är alla väl medvetna om vad för krafter som sveper över Europa och som har nått Sverige. Årets valresultat talar sitt tydliga språk, med eller utan inslaget av missnöjesyttring. Rädslan har fått för mycket utrymme.

Flyktingar som flyttar in i landet ställer krav på ett samhälle, både dess politiker, samhällsfunktioner och medborgare. Ett av de viktigaste kraven är att få bemötas som en like. I mitt dagliga arbete utbildar jag människor i näringslivet till bättre samarbeten över kulturgränserna med ett globalt perspektiv. Visst är utgångsläget ett annat. Det finns ett ömsesidigt beroende i botten, som är konkret och tydligt. Det ömsesidiga beroendet ser vi inte lika lätt när det gäller våra invandrare. Grundprinciperna är desamma – bygg förståelse över kulturgränserna genom kunskap om den andra kulturen och inte minst – om din egen. Den behövs som referens. Kultur är något vi till största delar har ärvt ner genom generationerna, och som grupp är bärare av, även om vi alla är unika individer. Vi är programmerade efter den omgivning och de förutsättningar vi har vuxit upp under. De värderingarna och normerna är starka. Vi fäster moral på våra värderingar, rätt och fel och dömer andra kulturer därefter. Vi gör alla det, alla kulturer. Det är normalt. Varje kultur anser sig ha de rätta värderingarna. V-a-r-j-e k-u-l-t-u-r. Det är nyttigt att fundera på.

När ett multikulturellt team utbildas går hela övningen ut på att man ska finna lösningar som bottnar i ömsesidig respekt och att man möts en bit på vägen. Det sker genom kunskap, diskussioner och självfallet med en önskan om resultat. Vi vet vad vi vill uppnå. Ett bättre samarbete, bättre kommunikation, ta tillvara på varandras styrkor, komplettera varandra, släppa fram varandra när så behövs, anpassa sig när det är den bästa lösningen. Ett multikulturellt team presterar sämre än ett homogent när man inte har genomgått någon utbildning. Efter utbildning presterar gruppen med flera kulturer bättre än den med bara en. Det tål att tänkas på.

Vad kan man lyfta ut för lärdomar ur det pragmatiska sättet att angripa svårigheter med kulturskillnader i näringslivet till vardagen? Det handlar om ett mind-set som man tränar sig i. Att inte dra förhastade slutsatser, att inte tillskriva någon egenskaper baserade på stereotyper, att inte lägga värderingar i andras handlande, utan att lära sig att stanna upp i tanken och observera, fundera och informera sig. Helt enkelt, använda den tänkande, rationella delen av hjärnan. Den som kräver mer energi och tid att starta igång, men som producerar så mycket bättre resultat än den med panikknapp. Att bemästra det sättet att bemöta sin omvärld främjar alla relationer, både de inom hemmets väggar och de möten med människor från andra kulturer som man kanske har på sin arbetsplats eller på sin spårvagn. Låt oss träna det, det är mödan värt. Vi vinner alla på det.

Charlotta Brynger

Certifierad interkulturell tränare, som driver Cue Me – Cross Cultural Competence Training

http://www.cueme.eu

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 14 oktober, 2014 by .

Navigation

%d bloggare gillar detta: